Spørgsmål og svar

Her finder du en oversigt over de spørgsmål, vi oftest bliver stillet, når man skal finde og vælge vinduer og døre til nybygninger eller renovering af eksisterende bolig.

Vi har forsøgt at gøre listen så dækkende som overhovedet muligt, men der vil selvfølgelig være spørgsmål, som vi ikke har fået med. Hvis du har spørgsmål, som ikke er på listen, er du meget velkomne til at skrive spørgsmålet til os, og vi vil besvare spørgsmålet. Vi vil løbende udbygge listen med de spørgsmål, der måtte dukke op.

Man kan komme direkte til de enkelte spørgsmål ved at klikke på spørgsmålene på oversigten til venstre.

 

Hvad er en fingerskarring?


Det er en proces, hvor knasterne i træet skæres væk, og plankerne samles igen.

Det betyder:
Du undgår knastudtræk D.v.s. misfarvning af overfladebehandlingen. Det giver en mere ensartet overflade, hvor de dårlige egenskaber i træet bliver fjernet. Med fingerskarring er vi tæt på 100 % kerneandel og dermed længere holdbarhed.

 

Hvad er kernetræ?


Det er træ fra den inderste del af træstammen (kernen), som fra naturens side er imprægneret på den bedste måde, man kan opnå.

Det betyder:
Vi sorterer nøje det træ, vi anvender, for at opnå en næsten 100 % kerneandel i vores vinduer og døre. Derfor har vores elementer lang holdbarhed.

 

Hvad er 2 ØKO?

2 ØKO er en miljøvenlig overfladebehandling.

Det betyder:
For at sikre minimal miljøbelastning anvender vi en overfladebehandling med stort set ingen giftstoffer. Det kræver en speciel tilladelse fra DVC (Dansk Vindues Certificering), da der stilles større krav til trækvaliteten.

 

Hvad er en bundpladenot/lysningsnot?

Her er tale om en 12 mm not på den indvendige side af vinduerne til montering af eventuel vinduesbundplade eller lysningspaneler.

Det betyder:
Hvis der monteres vinduesbundplade og/eller lysningspaneler på indvendig side, kan du uden merpris vælge en 12 mm not i indvendig side af karmen.

 

Hvorfor er der ventilationsventiler i nogen vinduer?

I henhold til bygningsreglementet er der krav om ventilation af beboelsesrum. Det er ikke nok, at der kan åbnes et vindue, der skal også være en ventilationsventil.

Det betyder:
Ventilationsventiler i vinduerne gør, at rummet kan udluftes uden, at vinduerne åbnes. Det sikrer også mod indbrud.

 

Hvad er en redningsåbning?

For at sikre flugtvej fra beboelsesrum i forbindelse med f.eks. brand er der klare regler/krav til rammeåbningens størrelse.

Det betyder:
Du skal være opmærksom på, at vinduesrammerne har den krævede størrelse, så måske kan det betyde, at der skal ændres i vinduernes konstruktion for, at dette kan overholdes. I er velkommen til at spørge os til råds.

 

Hvordan opstår dug på den indvendige side af glas?

Når udetemperaturen er lav, kan der selv på termoruder danne sig dug eller kondensvand på især den nederste kant af ruden. Når luften inden for afkøles mod ruden, kan den ikke længere holde på fugtigheden, og der dannes kondens.

Det betyder
Hvis ikke du har termoruder i dit hus, vil du altid have problemer med kondens på ruderne. Har du derimod termoruder kan for meget kondens tyde på, at indeklimaet er for fugtigt. Det er hverken sundt for huset eller for dem der bor der. Luft grundigt ud flere gange om dagen for at minimere dug og kondens eller installer nogle effektive ventiler i ydervæggene.

 

Hvordan opstår dug på den udvendige side af glas?

Ved meget højtisolerede termoruder kan i der i nogle tilfælde dannes dug på udvendig side af ruden.

Det betyder:
At du har nogle højtisolerede termoruder, hvor der ikke stråler så meget varme ud gennem ruderne, d.v.s. du sparer på energien i huset.

 

Hvad er U-værdien på et vindue?

U-værdien beskriver, hvor godt vinduet isolerer, og hvor meget varme, der forsvinder ud gennem vinduet.

Det betyder
Lav U-værdi er det bedste og udtryk for, hvor godt dine vinduer er isoleret. Det er vigtigt at kende U-værdien, fordi den anvendes til at udarbejde energirapporter i forbindelse med byggetilladelser og hushandler. Det kan med andre ord bruges som et vigtigt sammenligningsværktøj, når man skal vælge vinduesleverandør.

 

Hvad er varmkant?

Varmkant er et mindre varmeledende materiale, som erstatter den normale aluminium afstandsliste mellem glaslagene.

Det betyder:
Varmkanter minimerer varmetabet og dermed også dug eller kondensvand på den indvendige side af vinduet. Du sparer med andre ord på varmeregningen.

 

Hvornår skal der bruges sikkerhedsglas?

Bygningsreglementets krav om personsikkerhed i byggeriet betyder, at der nogle steder skal anvendes hærdet- eller lamineret glas i termoruden.

Det betyder:
Du behøver ikke kende bygningsreglementet. Vi skal nok være behjælpelige med at vejlede dig, så du opfylder kravene til personsikkerhed, og hvor man skal og bør bruge sikkerhedsglas. Det er en dyrere løsning, men på lang sigt kan det være en god investering.

Total Døre & Vinduer - Fiskeløkken 10 - 5330 Munkebo - Tlf.: 65 97 54 00 - Fax: 65 97 59 49 - Email: info@total-vinduer.dk
XS
SM
MD
LG